Vezanje kravate
Kako zavezati klasično kravato?

Kako zavezati klasično kravato?
Moški, ki si znajo na dan poroke zavezati svojo kravato, so zelo redki. Ali spadate med tiste posameznike, ki si kravato vsakodnevno zavezujete zaradi službenih obveznosti, ali ste morda ljubitelj nošenja kravat. Velika večina moških pa spada v skupino tistih, ki tik pred poroko na spletu išče navodila za zavezovanje.
širina kravate

Zakaj pa je širina kravate tako pomembna? Moški z ozkim telesom in majhnimi prsmi nikakor ne more nositi široke kravate, saj bo na njem bila videti širša kot na nekom s povprečno- atletsko postavo. Med tem, ko si moški povprečne postave lahko izbira ozko ali široko, saj se širša nagiba h klasični privlačnosti, ozka pa na njem izžareva mladosten in trendovski čar. čisto preprosto in logično je, da širokemu, velikemu moškemu pristajajo malce širše kravate, sploh če ste kak bodybuilder in imate širšo konstrukcijo ramen in prsnega koša. Ampak ne širše od priporočene širine.

Pripravili smo vam splošne smernice, po katerih se je zelo dobro ravnati:

če ste ozek in suh moški izberite kravato s širino med 5,7 in 7 cm širine konice,

za povprečnega moškega atletske postave je primerna širina 5,7 in 8,2 cm in

za širokega velikega moškega je primerna kravata med 7 in 8,2 cm širine.

Torej širina kravate vpliva na vezaje kar pomeni, da ne moremo izbrat zelo široke kravate in je zavezati v ozek vozel to preprosto ne gre.


Dolžina kravate

če se sprašujete kako zavezati kravato na pravo dolžino, je splošno pravilo, da konica kravate sega do zgornjega roba pasu oz. zaponke. čeprav tudi ni narobe, če je konica nekoliko višje ali nižje od roba pasu. Je pa vsekakor odlično pravilo, katerega se je vredno držati. Zadnji del oz. ožji konec ne sme biti daljši od sprednjega oz. širšega dela in je vedno skrit za njim.

Bodite pozorni na dolžino, saj je zelo pomembno, da je pravilna dolžina kravate prilagojena vaši višini. Visoki moški naj izberejo dolgo kravato, medtem ko nizki izberejo kratko. V osnovi imamo tri glavne dolžine.

122 cm : Otroške kravate,

132 : 147 cm : Klasične moške kravate,

148 : 160 cm : Zelo dolge kravate.
Tip vozla kravate za tip ovratnika

Tako kot ni vsaka dolžina kravate za visokega/nizkega moškega, tako tudi ni vsak vozel za vsak tip ovratnika. Ker imamo na trgu širok izbor raznovrstnih tipov ovratnikov, smo izbrali najpogosteje uporabljene ter jih spodaj opisali. Skupaj z vsemi lastnostmi smo še dodali napotke za pravilno izbiro vozla.

Tip ''Point Collar'' ovratnika
''Point collar'' ali ravni ovratnik je najbolj uravnovešen tip ovratnika, ki ustreza tako formalnemu kot priložnostnemu oblačilu. Za takšne ovratnike je značilno, da so široki in koničasti. Končajo se v točki, njihov konec pa največ krat ''kaže'' navzdol. Odlikujejo se po njihovi ozki vratni odprtini. Znano je, da so zaradi širine bolj dominantne narave kot njihovi bratje in tako izražajo resnost in samozavest.Tip ''Spread'' ovratnika
''Spread'' ali razširjen, odrezan ovratnik je znan po tem, da ima zelo široko vratno odprtino. Ta slog je najbolj primeren za formalne priložnosti in se tradicionalno nosi z večjim kravatnim vozlom. Je hkrati eleganten in formalen, ob enem pa izraža zelo sproščen znaaj.Tip ''Button Down'' ovratnika
''Button-Down'' ovratnik ali gumbasti ovratnik je tip ovratnika, ki je raven in povezan navzdol z dvema gumbkoma, ki se držita tkanine vaše srajce. Odprtina tega ovratnika je ozka do srednje velika. Kar pomeni, da temu primerno tudi izberete kravatni vozel. Priporočamo vsekakor ožje ali manjše vozle, saj je ovratnik sam minimalistične narave.

Poigrate se s slogi kravat in vidite, katera bi vam najbolje ustrezala.
Ozki, enostavni vozel

Enostavni vozel je zavezan v naslednjih 6. korakih
široki, Windsorski vozel

Windsorski vozel je zavezan v naslednjih 7. korakih


Oglejte si naše elegantne moderne kravate, ki se nataknejo v nekaj sekundah z zaponko tukaj ... in metuljčke tukaj

Izpostavljeno

Najbolj Prodajani Swan Slovenija IzdelkiModerne kravate, ki se ne vežejo
Moderni metuljčki, ki se ne vežejo